Mi a jó domén választás.

Mi a jó domén választás.

Előző cikkünkben kicsit átnéztük mi is az a domain, és miként működik, viszont egy nagy kérdés még mindig felmerül, mely domént válasszuk mikor új oldalt szeretnénk.

A domain választás a weboldalkészítés első nagy mérföld köve, mivel ezt fogjuk utána valószínűleg mindenhol megadni, ezáltal az címnek érdemes olyannak lennie amelyt mi is szívesen használunk.

A domain választás két iránya.

A címünk meghatározásár két lehetőségünk van. Találunk egy jó domaint beregisztráljuk, majd valamely termékünkhöz felhasználjuk. Én legtöbbszőr ezt szoktam alkalmazni, mivel sokszor egy jó, ütős domain hatására megfogalmazódik bennem egy ötlet amelyet megvizsgálok és amennyiben a profilomhoz kapcsolódik akkor amikor lesz időm megvalósítom.
Van már egy szolgáltatás, vagy termék tervünk, és ahoz szeretnénk alkotni egy jó weboldalt, ehez keresünk megfelelő címet.

Mikor eldöntjük, szükségünk van egy doménre érdemes pár egszerű szabályt betartani.

Ékezetes domén.

Már jó ideje lehetőség van az ékezetes domének használatára, amely nagyon jól hangzik, kimondva, viszont a felhasználók megszokták az ékezet nélküli nevek használatát, és mi hiába mondjuk valakinek, hogy énoldalam.hu címre menjen fel, ők nagy valószínűséggel az enoldalam.hu címet fogják végül begépelni. Ékezetes domaineket csak és kirázólag akkor javasolok regisztrálni ha:

  • Miénk az ékezet nélküli változata is
  • Nincs ismert ékezet nélküli oldal amely már fel van futtatva
  • Maximálisan 2 ékezetes karakter szerepel benne, és minden ékezet ékezet nélküli variációt is beregisztráljuk. 2 ékezetes karakternél még 4 domént kell bejegyeztetni míg 3 ékezetes karaktert tartalmazó weboldalcím már 8 domaint igényel hogy minden variációt megvalósítsunk. Ez pedig jelentős plusz költséggel jár.

Írásjelek a domainekben.

Egy domén tartalmazhat betűket, számokat, kötőjelet („-”).

Kötőjel.

Semmiképp nem javasolt a kötőjeles domének használata, ha belegondolunk, azonnal rá is jöhetünk ennek mikéntjére. Felhív egy kedves ügyfél aki még nem ismeri a weboldalunkat, mi javasoljuk számára keresse meg ott a szükséges információkat, és telefonban lediktáljuk a címünket. Az-én-oldala.hu esetében ha csak gyorsan lediktáljuk, hogy: „azénoldalaponthu” akkor az ügyfél szépen ki is felejti az oldal címéből a kötőjeleket így máris nem találja az oldalunkat.ha pedig helyesen adjuk meg a címet akkor „azkötőjelénkötöjeloldalaponthu” elég fárasztó tud lenni. Az ügyfél a kötőjelet már el is felejti, ezáltal legközelebb lehet nem is talál fel az oldalunkra, ellenben lehet egy konkurencia okos volt és ellophatja az ügyfelünket kötőjel nélküli oldalcím begépelésével.

Végső következtetés: NE használjunk kötőjelet.

Számok a doménben

Hasonló a helyzet min a kötőjellel, ügyfél lehet számmal vagy betűvel írja, más találatot kaphat, a számokat az emberi agy nehezebben jegyzi meg, így később már nem biztos, hogy megtalálja az oldalunkat.

Következtetés: Számok használata csak egyedi esetekben ajánlatos, illetve ha domén nevünk azonos a cégnévvel és abban szám is szerepel.

Most, hogy már nagyon sok hibás domaint kiszűrtünk jöhet a megfelelő megtalálása. Egy weboldal címnél nagyon fontos, hogy ha valaki meghalja azonnal tudja összekötni a mi vállalkozásunkkal, legyen mondanivalója. A domén ne legyen túl hosszú, és könnyen megjegyezhető legyen.

Cégnév esetén csak akkor alkalmazzuk a cégformát a domain végén, ha anélkül már van foglalva weboldal cím amely nem a miénk.

Keresőoptimalizált weboldalcím.

Egy időben elegendő volt egy jó kulcsszavakkal megtelített domén választás és azonnal a keresők elejére juthattunk. Manapság már a google ezekre erősen szűr és hiába van jó kulcsszavakat tartalmazó weboldal, ha a mögötte lévő tartalom kevés el is felejthetjük a kiváló helyezést. Ilyen weboldalcímek a weboldalkeszites.hu, keresőoptimalizálás.hu és társaik. Ezen keresőszavak már sokkal kevesebbet érnek mint régen tették.

Nemzetközi vagy magyar végződés.

Én ügyfeleimnek a piacuktól függően javasolok domén nevet. Ha egy vendéglátó egység Magyarországon üzemel mindenképp .hu végződést javasolok. Amennyiben a cég elsődleges piaca az EU akkor érdemes .eu végződésű nevet választani oda angol nyelven felrakni a tartalmat, esetleg az angol oldalunkra irányítani, de a magyar partnerek számára mindenképek javasolt a .hu végződés.

.com .net végződések használata pedig csak a legritkább esetben javasolt, mivel a nemzetközi domainek másabb kezelésben valósulnak meg mint a magyarok. A magyar doménnevek elsősorban a tulajdonost védik, míg a nemzetközi nevek a regisztrátort. Utóbbi esetben a regisztrátor alkalmazhatja a LOCK státuszt amely hatására más regisztrátor a tulajdonos kérésére sem tudja a domént elvinni, így az eltűnt nem törődöm regisztrátorok miatt weboldalunk 60-90 napra is kieshet mivel törlés előtti parkolás státuszba kerülhet, addig se az e-mailezésünk se a weboldalunk nem fognak megfelelően működni.

Domén előtti körbetekintés

Végül egy kis vizsgálatot érdemes megtenni mielőtt domaint keresünk. Sokszor esnek ügyfelem azon hibába, hogy olyan domént regisztrálnak amely kimondva félreérthető lehet ezáltal más oldalra kerülhet az érdeklődő, esetleg könnyen elütött verzióban másnak van weboldala, ez akár legyen kamu vagy becsapós. Mielőtt a kiválasztott domaint beregisztráljuk próbáljuk magunkba elmondani, és megfigyelni félreérthető e a domén, mennyire könnyű elgépelni és ha igen az elgépelt formában van e másik cég. Többes szám vagy egyéb ragot teszünk a végére akkor rag nélküli verzióban létezik e másik cím. Ezek megtekintésére egy nagyon egyszerű megoldást tudok adni. Írjuk be a google keresőjébe a kiválasztott domain nevünket és nézzük meg mit javasol a beírt cím helyére.

Hány domén legyen:

Egyszer láttam egy céget, amelyre valószínűleg valaki jól rábeszélte, hogy milyen jó lesz neki beregisztrálta a nagy városok neveit, mely után –papír.hu végződés szerepelt. Összesen 250 feletti ilyen domén lett regisztrálva egyszerre, ez még egy olcsó szolgáltatónál is több mint 600.000Ft-ba került két évre. A domainek mögé természetesen nem kerül sose tartalom, csak sok pénzt dobtak ki az ablakon. Miért is csinálták ezt?
Azt gondolták majd google számára ez jót tesz, csak ennyi domainhez külön keresőoptimalizálás és linképítés is szükséges. Javasolt 1 domain használata.

Végezetül egy kis összefoglaló az eddig elhangzottak alapján:

Ékezet, írásjel és szám nélküli, lehetőség szerint értelmes magyar szó, vagy jól hangzó mozaik szó .hu végződéssel. Olyan amelyet Mi magunk is szívesen mondunk ki, nincs illetve ha kimondjuk nem értik félre. (Figyelem: félreértés oka lehet akár beszédhiba is, raccsolunk, vagy pöszék vagyunk, lehet ennek hatására másképp értik). A választott domén ne legyen túl hosszú, de könnyen megjegyezhető. Érdemes ránk utaló nevet adni. Nem szükséges több domén, egy termékhez, szolgáltatáshoz, céghez elegendő egy megfelelően kiválasztott név.

Domain névről további cikkek várhatók még:

  • domain név regisztrálásának idejéről,
  • domain név megszünéséről, annak időintervallumáról,
  • felelős szervekről,
  • domain regisztrálásának szabályairól,
  • Új domain bevezetése, áttérés rá


Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft.

Az oldal készült: motor verzióján

tumblr hit counter

Szervereinken Ingyenes Ubuntu operációs rendszer fut Webhosting adminisztrálásra ISPconfig felületet alkalmazunk MySQL adatbázis kiszolgáló Weboldalaink phpMyAdmin felületen is elérhetők PHP5 futtatókörnyezet felel a dinamikus oldalakért Szervereink stabilitásá Gigabyte alaplapok adják Intel processor felel a sebességért