További tudnivalók a domén névről

További tudnivalók a domén névről

Sok idő elteltével úgy éreztem folytatni kell a domain névvel kapcsolatos cikksorozatot, melyben kitárgyaljuk az utolsó cikkben említett részeket.

 Tehát a következőkbe lássuk miként térjünk át új domain névre, mennyi ideig tart a domain név regisztrálása, a megszűnése, kik felelnek érte.

Új domain név bevezetése

Ha egy új weboldalt szeretnénk indítani aminél nem valami ingyenes tárhelyet vagy arra utaló jelet szeretnénk látni, akkor szükségünk lesz egy domén névre. A domain név választásáról korábbi cikkekben olvashatsz.

Első körben meg kell „venni” a domén nevet, amelyet egy tárhelyre kell irányítani.

A domain név nem egyenlő a tárhellyel, az egy külön szolgáltatás, de ahol domaint lehet venne legtöbbször tárhelyet is, illetve ezekkel kapcsolatban csomagokat is hoznak létre.

Ha már van saját doménünk, ne feledkezzünk meg az e-mailcímünk átviteléről sem. Sok cég ezt elmulasztja megtenni, különböző okok miatt, amelyek pedig könnyedén kiküszöbölhetők lennének, csak erre sok szolgáltató nem fektet megfelelő hangsúlyt.

Mi végső cél? A saját doménünk használata a levelezéskör, megjeleníthetősége a névjegykártyákon, és egyéb felületeken. Erről hamarosan olvashatsz egy rövid összefoglalót

Ha van egy régi weboldalunk, ez legyen akár egy ingyenes tárhelyen, vagy egy másik domain néven, mindenképpen érdemes azt legalább fél-egy évig még fenntartanunk, mivel sok látogató csak annyit fog tapasztalni, hogy a régi weboldal megszűnt. Emellett a Google keresőmotorja is az oldal megszűnését fogja konstatálni, emiatt minden eddig elért helyezésünket is elveszítjük.

Mindenféleképpen a régi tárhelyünket lássuk egy úgynevezett 301-es átirányítással. Ez egy szabványos átirányítás amely a látogató böngészőjével közli, a weboldal elköltözött, kérlek nyisd meg azt. A keresők internetet fürkésző botjainak is hasonló információt ad, ezáltal tudni fogja, hogy az oldal nem megszűnt, csak másik címen érhető el. Ezt szépen fel fogja dolgozni, és a régi címünk lassan ki fog kerülni a keresőkből, helyette az új oldalunk címével fog megjelenni. Erre nagyon jó példa az Orosz Gyula családi pincészet akiknek hosszú évekig a www.juliusvin.hu címen volt elérhető a weboldaluk, de úgy egy éve ezt átköltöztettük a www.oroszgyula.hu címre. A keresők szépen értelmezték az átirányítást, és most már az www.oroszgyula.hu weboldal jelenik meg a keresőben.

Domain név regisztrálás szabályairól.

A teljes és hivatalos szabályzat itt olvasható.

A domén név 2-40 karakter hosszú lehet, és tartalmazhat kis ékezet nélküli karaktereket, számokat, és kötőjelet „-”.

Magyar domén esetén használhatóak a Magyar ékezetes karakterek is.

Ezen kívül a domain nem tartalmazhat két egymást követő kötőjelet „--” és a domain elején és végén csak betű, vagy szám lehet (kötőjel nem).

Az RFC1035 dokumentum nem ajánlja a számmal kezdődő domén használatát, és az ebből eredő károkért a Nyilvántartó nem vonható felelőségre.

Domén név regisztrálásának ideje .hu esetén

A domén név igénylés ideje domain név végződésenként változik, ez függ az adott végződés adminisztratív sajátosságaiból, és az adott ország saját szabályozásaitól.

A .hu domain nevek regisztrációját a Internet szolgáltatók tanácsa (Nyilvántartó) határozza meg.

A teljes domain név szabályozást itt látható.

A következőkben a .hu domain név regisztrációs feltételeivel foglalkozunk.

Magyarországhoz tartozó .hu TLD-s doméneket bárki igényelhet, viszont az igénylést csak erre alkalmas cégek tehetik meg, ennek értelmében domain nevünk regisztrációs igényével kapcsolatban elsőnek keresnünk kell egy céget aki domain név regisztrációval foglalkozik.

A beadandó papírok listája cégenként eltér. Nálunk való regisztráció adatai itt találhatók.

Amennyiben a regisztrátor megkapta a megfelelő domain igénylő papírokat és dokumentumokat be tudja adni a Nyilvántartónak a domain név igénylést. A beadását követően a Nyilvántartó 1 munkanapon belül feltételes használatba kell adnia a domain nevet amennyiben nincs technikai probléma, vagy jogi gond. Technikai probléma lehet a háttér infrastruktúra hibája/hiánya. Jogi probléma egy bejegyzett, levédett márkanév lehet amire nem adtuk be a megfelelő használati igazolást.

Ezzel egy időben a domain név felkerül az „Igénylések nyilvános kihirdetése”. Amíg a domain ezen a listán van nem kerül tényleges bejegyzésbe. A magyar szabályok erősen védik a védjegyeket, márkaneveket, ezáltal bárki megtámadhat egy a listára felkerült domaint a végleges regisztrációja előtt, ha erre megfelelő jogi vagy szabadalmi papírja van. A domain nevek a bejegyzés után már nem támadhatók ilyen formában.

A 14 nap eltelte után a domain név bejegyzett állapotba kerül.

Sokan úgy gondolják a domain nevet megveszik. Ez tévedés annak ellenére, hogy sokan (köztük én is sokszor így nevezem), mivel a domain név hivatalosan sose lesz a mi tulajdonunk, csak használója vagy igénylője leszünk.

Domain név megszűnése.

Amennyiben egy domain nevünket nem fizetjük a domain név nem kerül azonnal vissza a nagy közösbe, előtte az eredeti használó lehetőséget kap arra, hogy visszakapja a domain nevét. Ez elsődlegesen a domain használó védelmét szolgálja.

A megszüntetett domain nevek egy úgynevezett Törlés előtti parkolásba kerülnek, amiben 60 napig vannak. Ez idő alatt a domén neveket kizárólag a korábbi használó tudja újraregisztrálni.

Doménért felelős szervek

Magyarországon elsősorban az ISZT felelős a domain nevekért, erről részletes leírás, szabályzatok a www.domain.hu oldalon olvashatók.Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft.

Az oldal készült: motor verzióján

tumblr hit counter

Szervereinken Ingyenes Ubuntu operációs rendszer fut Webhosting adminisztrálásra ISPconfig felületet alkalmazunk MySQL adatbázis kiszolgáló Weboldalaink phpMyAdmin felületen is elérhetők PHP5 futtatókörnyezet felel a dinamikus oldalakért Szervereink stabilitásá Gigabyte alaplapok adják Intel processor felel a sebességért