Sysadminday 2012
Sysadminday 2012

Idén július 28-án ismét retteghetünk a világvége miatt, ugyanis Magyarországi számítástechnikát felügyelők nagy csoportja gyűlt össze az évente megrendezésre kerülő Sysadminday-en, idén 3. alkalommal a Margitszigeti Holdudvarban.

Mint már eddigi két alkalommal úgy éreztem, mint rendszergazda (is) nekem is meg kell ünnepelnem ezt a napot, amit nekünk rendeznek. Miért is jó ez nekünk? Végre egy nap amikor talán a felhasználók sem azonnal hívnak minket, és várják szokásos kéréseinket miszerint „kapcsold ki és kapcsold vissza”, esetleg a „be van e dugva a konnektorba”, hanem kicsit gondolkodva megpróbálják megfogadni eddigi tanácsainkat, ahelyett, hogy a jól szórakozó rendszergazdát zaklassák.

Idén is sok nagy informatikai cég állt ki standjával és osztogatott szebbnél szebb repiajándékokat, illetve prospektusokat amikből egy hős informatikus megtudhatja a legújabb trendeket, eszközöket és nem utolsó sorban oktatási és tanulási lehetőségeket. Pár kint lévő cég akiknél én is jártam és úgy érzem mindenképp érdemes megemlítenem őket.

Eset standjánál egy gyors névjegykártya vagy kontaktátadás után lehetett megforgatni a szerencsekereket, mely segítségével pólót, 2 napos oktatás, csokit, NOD32 1 éves előfizet lehetett nyerni. Nagy örömökre nekem ez utóbbi sikerült. Emellett sok ilyen rendezvénnyel ellentétben nem csak hostesek voltak, hanem a cég saját emberei is megjelentek akik szívesen meghallgatták az aktiválásnál előjövő bugreportot és próbáltak is segíteni ami nagyon jól esik ilyenkor az embernek.

Cisco sátránál egy rövidke kérdőív kitöltése után lehetett nyakbavalóhoz és frizbihez jutni, bár én oda nem csak emiatt mentem, egy rövidke szakmai beszélgetés után plusz oktatási anyagokról szóló könyvet is kaptam.

AIDA64 sátornál egy jópofa hack-elt pendrive-ról szóló sztorival körítve lehetett 4GB-os háttértárat kapni, amely alapból jópofa kialakítású volt, de mellette 8GB-osnak látszott amelyet a cég által adott program segítségével lehetett helyre állítani. A keretstory miatt nálam erősen ez a sátor vitte a prímet.

Alphasonic sátránál szintén szokásos személyes adatok alapján lehetett kapni ajándékcsomagot amely tartalmazott egy pihe-puha hímzett plédet, bár a zacskóból ez hívogatóan kandikált ki de a „cukormáz” alatt már csak a vastag szóróanyagok tátongtak. Jó marketing fogás volt, bár szerintem majdnem mindenki a pléd miatt ment oda, nem későbbi vásárlási céllal.

NETASQ egy szép bögrével és egy könnyed masszírozással lepte meg elfáradt informatikusokat, miközben a ZyXEL pedig „ZyXEL” ízű és színű fagyival tette hűvösebbé a torkokat.

Végezetül de nem utolsó sorban a Balabit szokásos okleveles játékát hozta, igaz idén nem sört kellett csapolni, bár ebben a melegben az se lett volna hátrány, helyette egy teszt alapján kellett darts-al a célt eltalálni. Minősítésem:

Nerd

Végezetül véleményem általánosságban a rendezvényről. A hely korrekt volt, bár a pultosok nagyon nem voltak felkészülve a sok ingyen sörért és jeges KV-ért ácsingózó informatikusra erősen lehetett hack-elni a rendszert illetve hálózati fennakadások is voltak. A futó zápor nem volt probléma, a pincérek elég jól kezelték és gyorsan letakarították a vizes asztalokat amiért le a kalappal.
Én kicsit a rendezvény meghirdetési részét hiányoltam, mert igaz én mint korábbi résztvevő sok helyről kaptam meghívást rá, de sok informatikus ismerős még így sem halotta, hogy van ilyen.
Szervezéssel sem volt probléma, bár a tombola ajándékok érdekesre sikerültek, a fődíj egy 100ezer forintos nagyteljesítményű tűzfal volt amely 540Gbit/s-en tud forgalmazni. És azzal mit csináljon a nyertes? Multihoz nem lehet bevinni, kis cégnél meg nem hiszem hogy használnának ilyet. Érzésem szerint nagy valószínűséggel tesz-vesz vagy hasonló oldalon fog legközelebb ezen eszköz felbukkanni.

Remélem találkozunk jövőre is.
Képek a rendezvényről megtalálhatók itt.


Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft.

Az oldal készült: motor verzióján

tumblr hit counter

Szervereinken Ingyenes Ubuntu operációs rendszer fut Webhosting adminisztrálásra ISPconfig felületet alkalmazunk MySQL adatbázis kiszolgáló Weboldalaink phpMyAdmin felületen is elérhetők PHP5 futtatókörnyezet felel a dinamikus oldalakért Szervereink stabilitásá Gigabyte alaplapok adják Intel processor felel a sebességért